»Kaj vse se bo dogajalo oz. česa se boste naučili?«

Na začetku boste  zraven sošolcev in prostorov spoznali predvsem strojno opremo in njeno delovanje. Strojna oprema, ki jo s tujko imenujemo hardware, deluje po navodilih, ki jih imenujemo programi (s tujko software). Strojna oprema računalnika so tisti sestavni deli računalnika, ki jih lahko primete v roke. Predmet VISO (vzdrževanje informacijske strojne opreme) pa tisti predmet, pri katerem računalnik razstavite in sestavite, spoznate delovanje njegovih posameznih delov  in kako jih  povezati v delujoč računalnik. Ta VISO je kar zanimiv predmet!

Sama strojna oprema ne počne nič zanimivega. Potrebno jo je priključiti, voditi, obremeniti, nadzorovati in smiselno uporabiti. Za to poskrbi programska oprema, kot so gonilniki, BIOS, datoteke, operacijski sistemi, serverji, protokoli … Z vsem tem in še mnogim drugim se seznanite pri predmetu VIPO (vzdrževanje informacijske programske opreme).S pomočjo tega znanja spravite strojni del računalnika na nivo, da lahko začnete z njim pisati in pošiljati sporočila, brskati po spletu ter vse tisto, kar se  pač počenja z računalnikom. Kako uporabiti računalnik za pisanje in oblikovanje poročil, za risanje grafov in slik ter za predstavitev opravljenega dela pa se naučite pri predmetu ITK (informatika s tehniškim komuniciranjem).

Računalniki delujejo po navodilih, ki jih imenujemo algoritmi oziroma programi. Postopek, pri katerih nastajajo programi, pa se imenuje programiranje. Ravno tega, programiranja oziroma pisanja programov, se boste učili pri predmetih UPN (upravljanje s programirljivimi napravami) in kasneje pri OOP (osnovah objektnega programiranja). Začeli boste z enostavnimi programi iz vsakdanjega življenja, kot so seštevanje števil in podobnimi, preko težjih programov, kot so iskanje besed v besedilu in  vse do programiranja mobilnih naprav,  ki jih zajemaizbirni modul MAP oz. mobilne aplikacije.

Ko boste postajali starejši, se bo povečevalo tudi vaše znanje. Tako opremljeni se boste v višjih letnikih začeli ukvarjati s preučevanjem in reševanjem nalog ter izzivov, ki jih boste kasneje srečevali ne samo v službi, temveč tudi v vašem vsakdanjem življenju.

Pri računalniških omrežjih se boste naučili, kako naprave povezati in nastaviti, da bodo delovale samostojno in pri tem komunicirale z ostalimi napravami. Pri predmetu VVOS (vzpostavljanje in vzdrževanje omrežnih servisov) boste spoznali, kako deluje internet ter kako urediti računalnik, da bodo lahko uporabniki brskali po spletnih straneh, si pošiljali sporočila, dostopali do dokumentov in še veliko več.

Pri predmetu NRSA (načrtovanje in razvoj spletnih aplikacij) se boste naučili programskih jezikov, s pomočjo katerih boste načrtovali in izvedli aktivne spletne strani, spletne trgovine in podobno. Po želji boste programirali računalniške igre in druge programe.

Vsak pridobljen ali ustvarjen podatek je potrebno tudi ustrezno shraniti, varovati, z njim računati ali kako drugače obdelati, kar predstavlja snov predmeta  NPPB oz. podatkovne baze Kako podatkovno bazo načrtovati, ustvariti, vzdrževati, polniti s podatki in te vračati uporabniku, zajema temelj tega predmeta. Dandanes je pač tako, da če svojega izdelka ne predstaviš na internetu, te nihče ne opazi.

Omenimo še predmet AVK oz. multimedijo, pri kateri spoznavate in uporabljate multimedijske naprave,  kot so video kamera, fotoaparat in akustične naprave, zraven njih pa še pripadajočo programsko opremo, s katero lahko zbrane multimedijske podatke zbirate, obdelujete ter predstavljate.

Delo v zaključnih letnikih pa temelji na povezovanju osnovnih znanj, razvoju namenskih aplikacij za mobilne naprave, spletnih aplikacij, razvoju iger in prikazu konkretnih medsebojno povezanih rešitev. V ta namen imamo nekaj obveznih strokovnih modulov  glede na izbiro poklicnega standarda (koder, skrbnik informacijskih sistemov …) in  kar nekaj izbirnih,

Kot ste verjetno že opazili, smo računalničarji navdušeni nad kraticami; za nas so »COOL« in »FENSI«! Da kratice bolje razumemo, pravilno zapišemo in uporabljamo, pa  nas vsa štiri leta spremljata še angleščina in slovenščina.

Kaj pa zaključek izobraževanja?

Da pridobiš naziv tehnik računalništva, moraš po končanem štiriletnem izobraževanju opraviti poklicno maturo iz štirih predmetov, pri katerih sta slovenščina in strokovni predmet obvezna. Izbereš lahko med matematiko in tujim jezikom, s temo po lastni izbiri opraviš še s  seminarsko nalogo ali storitvijo pri 4. izpitni enoti in naziv tehnika/-ice računalništva bo tvoj.

A to  ni vse. Šola  je še mnogo več kot le redne in predpisane aktivnosti. Če želite, se lahko udeležite tekmovanj, sejmov ali festivalov s področij računalništva, multimedije, raziskovalnih dejavnosti oziroma tistih področij,  ki vas zanimajo in ste vanje pripravljeni vlagati.  S tem ugotovite in si potrdite, koliko je vaše –  v šoli pridobljeno znanje – uporabno ter kako podobna opravila delajo drugje oziroma drugi.

[doc id=1752]